Kastelen en Stadjes

Verspreid door de Dordogne staan 1001 kastelen die het bezoeken meer dan waard zijn. Sommige zijn rijk gedecoreerd en hebben prachtige tuinen. Anderen zijn niet veel meer dan grote ruïnes, waar de tijd heeft stilgestaan. Mooie oude stadjes zoals Sarlat en Montignac zijn levendige plaatsen vol monumenten en bruisende markten.

Sarlat la Canéda

Sarlat (op 25 minuten rijden) is een mooi bewaard gebleven Middeleeuwse stad waar veel toeristen op af komen in de zomerperiode. Het centrum is voor een groot deel autovrij en biedt vele leuke winkels en restaurants. Enkele bezienswaardigheden zijn het Manoir de Guisson of de Sainte Marie kerk welke een glazen lift heeft naar de top vanuit waar je uitkijkt over de stad. Kortom, genoeg te zien en te beleven.
NAAR WEBSITE

Montignac

Montignac (op 20 minuten rijden) is een kleine levendige stad aan de oevers van de rivier de Vezère. Naast een bezoek aan de grotten van Lascaux is er nog veel meer te beleven. In juli bijvoorbeeld is er een muziekfestival. Vanuit heel de wereld komen muziekgroepen samen voor dit evenement.
NAAR WEBSITE

Saint-Leon-sur-Vézère

Saint-Leon behoort tot een van 'Les plus beaux villages de France' en is daarmee klein maar fijn. Leuk om een rondje te lopen door de smalle straatjes en dan weer terug langs de rivier. Er zijn enkele goede restaurants en leuke barretjes. Het dorp is tevens het beginpunt van veel kanotochten en aan de overkant van de rivier ligt het avonturen park Le Conquil. Deze laatste is een echte aanrader. Het dorpje ligt op 10 minuten rijden.
NAAR WEBSITE

Les Eyzies

Les Eyzies is gelegen op 10 minuten afstand van La Cipière, aan de oever van de Vézère rivier. Het dorpje is klein maar wel een bezoek waard, mede vanwege het feit dat hier in de nabijheid veel prehistorische vondsten zijn gedaan. Het dorpje herbergt daarom onder andere het Nationale Prehistorische museum. Daarnaast zijn er enkele cafés, restaurants en kleine winkeltjes.
NAAR WEBSITE

Domme

Een van de mooiste dorpen van Frankrijk is gelegen op een klif boven de Dordogne rivier (30 minuten afstand van La Cipière). De verdedigingsmuur is nog grotendeels intact, net zoals de oude stadspoorten. Vanaf de klif is er prachtig uitzicht over de Dordogne en de dorpen en kastelen langs deze rivier.
NAAR WEBSITE

Château de Losse

Tijdens een kano-tocht vanuit Montignac kan dit kasteel niemand ontgaan. De muren en torens stijgen uit boven de rivier de Vézère en bieden een mooi uitzicht op de omgeving. De tuin tenslotte is strak onderhouden en vormt samen met het kasteel zelf een mooi geheel. Het kasteel is niet groot en ligt op 10 kilometer van La Cipière.
NAAR WEBSITE

Château Commarque

Het kasteel van Commarque (op 10 minuten rijden) houdt het midden tussen een ruïne en een kasteel. Het is mooi gelegen in de bossen, op de overgang van een heuvel naar een klein dal. Het is er nooit echt druk en daarmee een ideale bestemming dichtbij huis.
NAAR WEBSITE

Maison Forte de Reignac

Dit kasteel is gebouwd langs het dal van de Vézère (op 10 minuten rijden) en dateert uit de 16e eeuw. Het is gebouwd onder een grote overhang van rotsen en dit maakt het heel bijzonder, bijna uniek in Frankrijk. Er zijn nog vele meubels en schilderijen aanwezig in de vertrekken en bovenop het kasteel is een mooi uitzicht over de directe omgeving.
NAAR WEBSITE

Château de Campagne

In het kleine dorpje Campagne (op 15 minuten afstand) ligt een prachtig kasteel met landgoed waar je heerlijk kunt rondwandelen. Er staan monumentale bomen en alles is piekfijn onderhouden. Het landgoed is ook startpunt voor wandelingen in de nabijgelegen bossen. Het kasteel zelf is niet toegankelijk maar de tuin wel, de toegang is gratis.
NAAR WEBSITE

Château de Beynac

Voor wie iets verder wilt rijden (20 minuten) is Beynac een aanrader. Hoog verheven boven de Dordogne rivier ligt dit grote 12e eeuwse kasteel. De inrichting is enigszins kaal maar het uitzicht des te mooier. Na het bezoek kun je afdalen naar het dorpje dat aan de voet ligt van het kasteel.
NAAR WEBSITE

Château de Castelnaud

Evenals Beynac ligt dit kasteel verheven op een rots boven de Dordogne rivier. Het is onderdeel geweest van de lange twisten tussen de Fransen en de Engelsen in de Aquitaine regio tijdens de 100 jarige oorlog. Het is levendig ingericht zowel binnen als buiten.
NAAR WEBSITE

Château Milandes

Dit kasteel uit de 15e eeuw is gebouwd door de heren van Castelnaud, die in een nabijgelegen kasteel woonde. Het is gebouwd als woonkasteel en daardoor erg fraai. Hoogtepunt zijn de tuinen met strakke gazons en de bloemrijke borders. Het kasteel is bekend geworden doordat de actrice en entertainer Josephine Baker er woonde in het midden van de vorige eeuw. Er is dagelijks een roofvogelshow. Milandes ligt aan de rivier de Dordogne op 35 minuten rijden.
NAAR WEBSITE

Château Hautefort

Hautefort is een bijzonder kasteel met rondom een fraai onderhouden tuin met prachtig uitzicht op de omliggende heuvels. Echt voor de liefhebbers, het is namelijk wat verder weg (ongeveer één uur rijden) maar is zeker een bezoek waard.
NAAR WEBSITE